jj2343234 發表於 30-1-2013 01:05:19

[AOFE兵堡文明分析]我覺得斯拉夫呢個文明真係唔多掂

問題主要有4個
1.
本身城堡兵已經唔掂, 120血, 12+2攻, 4+2/1+2防
根本大把文明抽嬴佢,
近防高又點, 大部分近戰文明都高攻過佢, 哂氣
箭防更加唔洗提啦,完全頂唔到箭/火
成個AOFE咁多種城堡兵,你1隻抽1隻都係勉強夠打
玩群P, 你都係打打下就會自動拉隊兵走(因為你會發現你係送緊:lol:)

佢一個好處係拆樓都算幾快, 上帝之後一下打堡扣12, 都算係咁

2.
你可能話, 唔夠人打可以盾弓食分, 咁我就要指出第2點
斯拉夫另一問題係出兵太慢, 5堡遊戲時間23秒毛出得5隻
你要等1team40隻UU, 即係要 23x40/5=184秒, 即遊戲時間3分4秒
3分鐘先1TEAM, 其他文明都唔只呢個數
咪得波斯同印度慢過佢
不過呢兩個文明勝在多血夠硬, 彌補左出得慢既問題
斯拉夫UU, 出又出得慢, 血又唔係多人好多
群P果陣最多都係包抄人
同另一D騎國比,出兵唔夠匈奴馬紮爾快, 打又唔夠拜騎好打
你如果想長期做盾,你打成埸可能都係KEEP住60~70人口:funk:, 直至上帝先會多返D
但係做人盾, 咁自己都唔荒食得多啦, 仲要350KILL先帝, 打到佛誕都未上到

3.
唔係喎, 斯拉夫D步好抽喎, 有踐踏效果
不過你最大獲上帝之後,D步少左最後果級防, 搞到D步太易死
呢個都算係咁啦, 打其他近戰步國算係佔左便宜
但其實大部分近戰步國UU都係剋步, 咁你呢個便宜其實又佔得幾多呢:o
稍為好D既有日本同哥德, 日本UU唔剋步, 但UU生得超快, 攻速又快, 你真係想同佢互打?
得返哥德, 無啦, 佢係夠哥德打咋嘛;P

4.
好啦, 比你死頂爛頂, 頂到出村:victory:
OK, 咁你會出咩?
睇下個科技樹先..
弓, 無強弩, 無重馬弓, 無火槍
馬, 無駱駝, 無遊
步, 少2防
最理想睇怕都係騎兵+UU啦, 不過村戰出呢2種兵, 又可以有幾大作用?:'(

簡單黎講, 我覺得斯拉夫響AOFE兵堡真係一個幾容易比人恰既文明:L你地又點睇?:loveliness:

兵堡玩家 發表於 31-1-2013 02:23:17

我都認同斯拉夫未帝好肉,要殺350真係唔易
但帝左有16+4攻,6+3近防 又變得超勁,勁過遊俠多多聲,村戰騎兵+UU已經好夠揪
其實佢出兵速度23秒唔算太慢(比西班牙、印度、蒙古、波斯快:lol:)
帝左既話出兵速度17秒左右
斯拉夫勁唔勁睇你幾耐先升到帝囉:lol:

香腸 發表於 31-1-2013 02:48:39

隻野隻抽好勁

doggoddoggod 發表於 31-1-2013 07:34:39

帝左勁到痴線
未帝可以汁下兵,包圍下食弓兵
頁: [1]
查看完整版本: [AOFE兵堡文明分析]我覺得斯拉夫呢個文明真係唔多掂