樂古Nakuz

標題: [轉貼]清除木馬的線上掃描軟件 [打印本頁]

作者: 蕃•茄•仔    時間: 30-11-2006 22:10
標題: [轉貼]清除木馬的線上掃描軟件
我都退出在巨商..但都有時入來睇下..比下意見咁
但成日都見人比人爆ac..就真係幾滲
掃下部機有冇毒吧..希望幫到大家...都是轉貼的
防毒軟體只能防毒,被盜是中木馬而不是中病毒...

它會要求你安裝控制項,

然後你按下方左邊按鈕線上掃木馬,橘色是中級木馬,可能是一些廣告,

紅色是危險級,應該就是盜你帳號的木馬了...最後按右邊的按鈕把木馬砍掉

最好看一下位置,把該程式整個刪掉再掃一次

http://www.ewido.net/en/onlinescan/
pause<--暫停
abort scan<--中斷掃描
remove infections<---移除感染檔案

因加入精華問題
原先的主題有點不太清晰
因此本人稍作修改標題

by Henry

作者: 偉17    時間: 30-11-2006 22:16
多謝樓主的分享呢~!!
作者: 守護    時間: 30-11-2006 22:56
好貼梗係要推啦:lol 不過load得都幾慢下@@
作者: Sunny~IP    時間: 30-11-2006 23:22
thx啊...我整完快好多...玩巨商都好左...
PS.我無比人爆過ACC
作者: [S]哥倫比亞    時間: 1-12-2006 02:17
thx晒~多謝樓主咁關心我地
作者: kashing    時間: 1-12-2006 15:38
thx
咁橘色果d使唔使del?
作者: 蕃•茄•仔    時間: 1-12-2006 16:23
原帖由 守護 於 2006-11-30 22:56 發表

你想有幾快??
或者可能你太多檔案....
作者: 巨商傷人    時間: 1-12-2006 16:25
thx....殺死木馬..唔好係到害人啊
作者: anneva    時間: 1-12-2006 16:25
我用nod32 都係好d
依隻sofewere 今次救左唔少人
一上即刻查到有木馬
但你要開住先得
作者: 蕃•茄•仔    時間: 1-12-2006 16:30
原帖由 anneva 於 2006-12-1 16:25 發表
我用nod32 都係好d
依隻sofewere 今次救左唔少人
一上即刻查到有木馬
但你要開住先得

各有各好....只想分享一下...
我知道巨商版的樂古會員很懶..這個快捷
作者: rubyruby    時間: 1-12-2006 16:31
唔該晒樓主先,但係我都load得好慢.....
作者: 米o老鼠    時間: 1-12-2006 16:33
黃色果d洗唔洗del?
作者: 蕃•茄•仔    時間: 1-12-2006 16:40
原帖由 rubyruby 於 2006-12-1 16:31 發表
唔該晒樓主先,但係我都load得好慢.....

係.我都load在都20分鐘...
其中一定會lag.....慢唔係佢load得慢..你你檔案多..佢要掃..有問題就會顯示出來

原帖由 米o老鼠 於 2006-12-1 16:33 發表
黃色果d洗唔洗del?

橙黃色吧??~
大多數都係廣告毒...你刪唔刪都得...主要睇下有冇紅色

作者: icesnowe    時間: 1-12-2006 16:41
這個...佢load左兩格~之後又冇左~跟住就唔郁na..
唔識用/.\
作者: kashing    時間: 1-12-2006 16:58
希望板主可以將這個post列入精華,置頂
今冇咁多人比人爆ac
作者: Henry    時間: 1-12-2006 17:00
原帖由 kashing 於 2006-12-1 16:58 發表
希望板主可以將這個post列入精華,置頂
今冇咁多人比人爆ac

提議被接納

未睇到我已經有意思精了
作者: 蕃•茄•仔    時間: 1-12-2006 17:14
咁版主有冇掃下咁呀=_=??

因加入精華問題
不先的主題有點不太清晰
因此本人稍作修改標題

by lapchuny
原先的主題有點不太清晰??~
打錯字嗎??~

作者: (jack)    時間: 1-12-2006 17:30
標題: 回復 #1 蕃•茄•仔 的帖子
唔該曬樓主啊><
搵下有冇先><
阪主加佢分><
作者: 早田劍之介∼    時間: 1-12-2006 17:42
我有了4.0了~謝謝
作者: 246448365    時間: 1-12-2006 18:25
我頭先用完後掃到3個紅色
如果唔係你 我比人爆ac都唔知咩事!
thx~~~~~~~
作者: 80歲老翁    時間: 1-12-2006 18:31
禁真係點??禁邊個??
作者: 蕃•茄•仔    時間: 1-12-2006 19:34
睇最一版...有較點用...果3個最右邊果個就幫你刪哂去
作者: 怨恨fuckey    時間: 1-12-2006 20:10
好多謝你!我dl左好多果d專清木馬的程式都冇用的,e個check到我部野有1個紅色,80幾個橙色= =

作者: aiaikiki2004    時間: 1-12-2006 20:33
咁我有好多橙色..咁係唔係del左就會無事la
作者: 戰佬狼    時間: 1-12-2006 20:47
標題: 得唔得ga d人成日都講話得 但佢自己就有木馬 令到我中鬼左
得唔得ga d人成日都講話得 但佢自己就有木馬 令到我中鬼左
作者: 蕃•茄•仔    時間: 1-12-2006 21:02
如果唔得....又點會比版主加入精華??~
作者: himyaya    時間: 1-12-2006 21:14
原帖由 kashing 於 2006-12-1 15:38 發表
thx
咁橘色果d使唔使del?

應該要- -
我都del左
1xx橘=口=..
紅都有1x
原來咁多既- -..
作者: aiaikiki2004    時間: 1-12-2006 22:43
幫幫手好嗎?我查左3個鐘都未查完呀!!點搞好呀!!有冇人幫幫我
作者: 飛躍之藍”    時間: 2-12-2006 11:21
良仔轉d野很正.不過唔想中木馬,
都係要靠自己唔好上一d來歷不明既網.同埋訂期做掃瞄先係好的
作者: C仔秘書    時間: 2-12-2006 11:33
樓主~~
我想問~~駛唔駛話開住黎上網,打機個d架
作者: 12345~    時間: 2-12-2006 13:01
可唔可以一路玩巨商一路掃架
同埋掃完佢會點架
作者: 早田劍之介∼    時間: 2-12-2006 13:09
原帖由 12345~ 於 2006-12-2 13:01 發表
可唔可以一路玩巨商一路掃架
同埋掃完佢會點架

唔lag咪得囉     掃完有野就del
作者: 蕃•茄•仔    時間: 2-12-2006 13:12
原帖由 aukwoklunhk 於 2006-12-2 02:16 發表
這個線上掃瞄,只是門面功夫
要真的能防止中毒
請自行安裝防毒軟件、防火牆
及定期更改GASH密碼、遊戲密碼
密碼並使用一些英文+數字,能減低被別人撞破
請不要將帳號、密碼給不認識的人使用,防止帳號或帳號 ...

講得冇錯..可惜往往好多樂古會員都唔開防火..亂咁開不明軟件..程式
所以這個都只是例行檢查
預防勝於治療

原帖由 飛躍之藍” 於 2006-12-2 11:21 發表
良仔轉d野很正.不過唔想中木馬,
都係要靠自己唔好上一d來歷不明既網.同埋訂期做掃瞄先係好的

嗯....哂15~20分鐘好過比人爆ac....
作者: (jack)    時間: 2-12-2006 13:13
係唔係橙色/紅色有個 ! 就係木馬??
作者: 蕃•茄•仔    時間: 2-12-2006 13:14
原帖由 C仔秘書 於 2006-12-2 11:33 發表
樓主~~
我想問~~駛唔駛話開住黎上網,打機個d架

唔多明......總之你打完1日機就最好掃一次吧

原帖由 (jack) 於 2006-12-2 13:13 發表
係唔係橙色/紅色有個 ! 就係木馬??

紅色多數都係或者係其他既作弊檔
...橙色就多數係廣告毒例如我
但係你都睇下係咩程式..例如好似我果d由日文字轉做中文字既檔...都會掃到係紅色

作者: 飛仔@.@    時間: 2-12-2006 14:12
英文我唔識睇丫  幫幫我唔該
作者: 飛仔@.@    時間: 2-12-2006 14:16
我有成20幾個紅色=0=   我唔知係咩黎既  我比人爆左2次ac  紅色果d係唔係 木馬
作者: 蕃•茄•仔    時間: 2-12-2006 14:50
咁多呀...應該刪吧....比人爆在2次ac..咁呢d一定係木馬吧
作者: ~EviL~    時間: 2-12-2006 15:28
掃下掃下stop 左= =
作者: 將軍抽居    時間: 2-12-2006 15:47
真係好有用呀~~掃得都幾快下
建議加精:lol
作者: FLOWER=]★BE    時間: 3-12-2006 11:39
- -+樓主  唔係唔係  救世主至岩...
我部機查到1/10   就已經查到5個紅色-0-
你唔再早d出現  會死人嫁 早新消息-0-現有42個木馬

最後以115個木馬檔完場  dele晒之後 順到呀媽都唔認得

作者: 早田劍之介∼    時間: 3-12-2006 12:07
原帖由 飛仔@.@ 於 2006-12-2 14:16 發表
我有成20幾個紅色=0=   我唔知係咩黎既  我比人爆左2次ac  紅色果d係唔係 木馬

post張圖黎睇得唔得啊~
作者: shihchun01    時間: 3-12-2006 12:09
謝謝!好順呀!!!:lol
作者: yutak2005    時間: 3-12-2006 12:11
樓主  萬二分多謝你
作者: 蕃•茄•仔    時間: 3-12-2006 12:39
原帖由 FLOWER=]★BE 於 2006-12-3 11:39 發表
- -+樓主  唔係唔係  救世主至岩...
我部機查到1/10   就已經查到5個紅色-0-
你唔再早d出現  會死人嫁 早新消息-0-現有42個木馬

最後以115個木馬檔完場  dele晒 ...

嘩...搞咩來=_=
成堆紅色...睇得咸野多..講笑...
作者: 早田劍之介∼    時間: 3-12-2006 13:18
你地有冇裝防火牆架= =????
作者: y3507325    時間: 3-12-2006 13:22
我木馬就冇.....d廣告木馬就= =........5百幾個 == ....我吾check都吾知= =
作者: 日月銅天    時間: 3-12-2006 15:17
原帖由 蕃•茄•仔 於 2006-11-30 22:10 發表
我都退出在巨商..但都有時入來睇下..比下意見咁
但成日都見人比人爆ac..就真係幾滲
掃下部機有冇毒吧..希望幫到大家...都是轉貼的
防毒軟體只能防毒,被盜是中木馬而不是中病毒...

它會要求你安裝控制項, ...

有木馬的檔按remove係唔係會成個檔del?定係淨係del左個木馬佢?
我有好多都係在window裡面,唔知刪左會有咩後果喎....
咁點算好?
作者: kit666    時間: 3-12-2006 15:41
非常好~
我download左個trial version....
如果有埋full version就好了~
咁就可以直接block spyware
thx樓主~^^
作者: 一日情人^^    時間: 3-12-2006 15:47
咁點del呀~?教教我ok ?
作者: kenken264    時間: 3-12-2006 16:41
原帖由 日月銅天 於 2006-12-3 15:17 發表

有木馬的檔按remove係唔係會成個檔del?定係淨係del左個木馬佢?
我有好多都係在window裡面,唔知刪左會有咩後果喎....
咁點算好?

我都係咁...超多向WINDOW入面~DEL晒部腦會唔會有事嫁
作者: 蕃•茄•仔    時間: 3-12-2006 18:02
原帖由 日月銅天 於 2006-12-3 15:17 發表

咁點算好?

當然del吧...如果唔係掃來做咩=_=
最左邊有個"對的符號"....有就會del...你自己選吧=_=
所以睇下d file有冇用先好del吧
作者: 李仔    時間: 3-12-2006 18:08
我今日都比人爆ac...我又退出巨商啦....
以後再唔玩巨商啦..
作者: 17792365    時間: 3-12-2006 18:11
你好偉大呀= =

如果冇你既分享
我地好可能已經比人爆ac :'( :'(
作者: 一日情人^^    時間: 3-12-2006 19:10
我冇睇乜都del晒~~大獲可能del左d重要野
我個ac都可能被人爆左呀
我今朝一on個ac被人封左 係gash到查到今朝有人on過我ac 但係我未on過個ac今日
唉~應該多數被人爆左呀
我早d禁入黎睇咪好囉~
e家好灰呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
如果真係被人爆左~我冇左成1幾2千$hk$呀><
嗚嗚....多謝樓主分享先
我想問埋 中左木馬係咪應該係全部ac被人爆晒呀?
作者: 蕃•茄•仔    時間: 3-12-2006 19:53
如果真正中在木馬..佢會自動del哂人物....如果例如冇del人同帥..就係人為
作者: 一日情人^^    時間: 7-12-2006 19:32
我被人抄晒帥~但係冇del主><
作者: kong554545    時間: 7-12-2006 19:58
作者: hkykeknk    時間: 8-12-2006 18:43
我好似都有中毒-0-不過係廢ge
作者: 我愛你Man    時間: 8-12-2006 18:44
LOAD得好慢...等左勁耐
作者: hkykeknk    時間: 8-12-2006 18:49
我中左好多毒呀-,-有50幾個
作者: 火月夜    時間: 8-12-2006 19:47
Trojan.Delf.nz 係我個C:\WINDOWS\system32\dab1.dll  係唔係木馬??
我係http://www.ewido.net/en/onlinescan/<-----掃到      點算
作者: hk831766149    時間: 9-12-2006 10:13
我有係核心檔,唔del得嫁喎
作者: 嬌俏小龍女    時間: 9-12-2006 11:54
嘩,我都有10幾20個丫,好驚丫,仲有我個ac卡住在,我諗比人爆硬了
作者: 『☆↗程』    時間: 9-12-2006 16:47
我成日都有d橙色既....但係刪極都刪唔到,,,,,,

仲有點解我一個紅色都無咖???但係我個ac又真係比人爆左.....都唔知我部電腦有無木馬.....
作者: 蕃•茄•仔    時間: 9-12-2006 16:59
原帖由 『☆↗程』 於 2006-12-9 16:47 發表
我成日都有d橙色既....但係刪極都刪唔到,,,,,,

仲有點解我一個紅色都無咖???但係我個ac又真係比人爆左.....都唔知我部電腦有無木馬.....

可能係你朋友同學或去網吧比人知道個pw比人爆...都唔一定係木馬爆

原帖由 hk831766149 於 2006-12-9 10:13 發表
我有係核心檔,唔del得嫁喎

你可以唔刪嫁化=_=

原帖由 守護 於 2006-11-30 22:56 發表

唔係load得慢...只係你部電腦入面太多檔案...要掃

原帖由 hkykeknk 於 2006-12-8 18:49 發表
我中左好多毒呀-,-有50幾個

正常....我弟一次掃都有8x個橙色....數個紅色

作者: 『☆↗程』    時間: 9-12-2006 17:23
咁係唔係姐係無紅色

就一定唔係木馬爆我ac呀?
作者: 蕃•茄•仔    時間: 9-12-2006 17:39
原帖由 『☆↗程』 於 2006-12-9 17:23 發表
咁係唔係姐係無紅色

就一定唔係木馬爆我ac呀?

可以咁講.....所以去網站打機小心d=_=
作者: 『☆↗程』    時間: 9-12-2006 17:42
原帖由 蕃•茄•仔 於 2006-12-9 17:39 發表

可以咁講.....所以去網站打機小心d=_=

唔通真係人為做的??

你之前講過木馬會連你個ac既人物都刪埋

但係我ac個主角仲係到bor......咁點算呢??

無人知道我個pw...我完全無比過人咖......
作者: [H]LF~B    時間: 9-12-2006 17:50
我check左勁多毒--3

多謝樓主-3-

咀卜XDD
作者: ppoippor    時間: 9-12-2006 19:56
點解有d白色既...咩黎...
作者: 蕃•茄•仔    時間: 9-12-2006 20:08
原帖由 『☆↗程』 於 2006-12-9 17:42 發表

唔通真係人為做的??

你之前講過木馬會連你個ac既人物都刪埋

但係我ac個主角仲係到bor......咁點算呢??

無人知道我個pw...我完全無比過人咖......

其實中在中黑..帥就抄硬嫁la....但主有冇刪...我都唔記得..只係估....
或者會唔會有一次冇野做上在d外掛網呢??~
其實真正中木馬的人都好少數...台灣就多好多倍....大多數係人為....
作者: 『☆↗程』    時間: 9-12-2006 22:25
原帖由 蕃•茄•仔 於 2006-12-9 20:08 發表

其實中在中黑..帥就抄硬嫁la....但主有冇刪...我都唔記得..只係估....
或者會唔會有一次冇野做上在d外掛網呢??~
其實真正中木馬的人都好少數...台灣就多好多倍....大多數係人為....

總之我無比個ac個pw人

亦都無上過外掛網.....

因為我開電腦肯定只會做2樣野....就係上樂古睇野同玩巨商

如果係咁.....可能真係人為啦......
作者: 唔知呀    時間: 9-12-2006 22:57
作者: 廢物。﹏。    時間: 10-12-2006 00:45
試用中
我應該冇
不過都用下
洗下其他毒
作者: (jack)    時間: 10-12-2006 11:52
我有好多TrackingCookie木馬
                  ↑咩離架??
唔該><
作者: striker5201314    時間: 10-12-2006 16:21
樓主,有d野我唔係好明!!
有6個紅色,但係6個1樣名!!!
咁點樣做牙,我唔識影相比你地睇!!
唔該樓主幫幫手牙,thx
果6個紅色全部叫 Downloader.Baido

紅色第1果個係 C:\Documents and Settings\User\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.IE5\24ILBQ6L\keepmainM[1].cab/cns1.dll

紅色第2果個係 C:\Documents and Settings\User\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.IE5\ITGJUH65\keepmainM[1].cab/cns1.dll

紅色第3果個係 C:\Documents and Settings\User\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.IE5\KDQJC9EN\keepmainM[1].cab/cns1.dll

紅色第4果個係 C:\System Volume Information\_restore{D8AA7286-2E61-47B2-BAE4-1F356358C937}\RP183\A0196420.dll

紅色第5果個係 C:\WINDOWS\Downloaded Program Files\keepmainM.cab/cns1.dll

紅色第6果個係 C:\WINDOWS\system32\cns.dll

唔係好知del唔del好.............
作者: 『☆↗程』    時間: 10-12-2006 16:27
原帖由 striker5201314 於 2006-12-10 16:21 發表

紅色第1果個係 C:\Documents and Settings\User\Local Se ...

你有紅色係到唔del等死咩??

紅色多數係有毒咖啦!!
作者: striker5201314    時間: 10-12-2006 16:41
原帖由 『☆↗程』 於 2006-12-10 16:27 發表

你有紅色係到唔del等死咩??

紅色多數係有毒咖啦!!

我del左拿,唔該你話我知牙,thx

我想掃描多1次,放心d!!
作者: 『☆↗程』    時間: 10-12-2006 16:44
原帖由 striker5201314 於 2006-12-10 16:41 發表

我del左拿,唔該你話我知牙,thx

我想掃描多1次,放心d!!

下次見到紅色....有理無理都del左佢先啦....

唔有事果d佢又點會出紅色呀....係唔係???
作者: 蕃•茄•仔    時間: 10-12-2006 17:13
原帖由 striker5201314 於 2006-12-10 16:21 發表

紅色第1果個係 C:\Documents and Settings\User\Local Se ...

其實你咁樣打比我睇都冇用=_=
我根本唔知係乜東東...冇圖??又唔知乜野..只好等你自己睇吧......
我更加唔知係咩檔案....
作者: [H][[to]]    時間: 10-12-2006 17:46
THX
強烈要求加入精華
作者: 炎神龍    時間: 10-12-2006 17:49
標題: 係你地廢,我10有ac未比爆過

作者: 蕃•茄•仔    時間: 11-12-2006 17:26
原帖由 炎神龍 於 2006-12-10 17:49 發表

你copy在我簽名做乜..
弟二:人地想嫁咩???更加係冇野係絕對...相信你也有可能被人爆ac的
作者: 『☆↗程』    時間: 11-12-2006 18:48
樓主講得好岩.....

我上果個掃描軟件網到dl左個掃毒軟件....叫AVG Anti-Spyware 7.5

我scan哂全部機之後,...唔知點樣刪左果d毒佢.....

佢有3樣野比我揀:

第1:apply all actions
第2:save report
第3:new scan

請樓主幫我睇下.....唔該......

作者: 一劍龍一    時間: 19-12-2006 22:22
作者: 一劍龍一    時間: 19-12-2006 22:32
作者: 蕃•茄•仔    時間: 19-12-2006 22:42
連post..橙色多數係廣告毒...應該影響不大
作者: 明仔!!    時間: 20-12-2006 00:26
我唔知發生咩事= =.........
作者: joe1111    時間: 20-12-2006 11:16
作者: ~小峻~    時間: 24-12-2006 14:31
d木馬冇晒LU^^
作者: ※火仔※    時間: 24-12-2006 15:11
放去精華區la
有個咁好既網都唔放??
作者: 乂小風乂    時間: 24-12-2006 19:43
原帖由 joe1111 於 2006-12-20 03:16 發表
樓主比果個掃毒,都唔知有冇木馬!!!因為佢既原理戾係入你部電腦,幫你查下有冇木馬!
有可能以借幫人掃毒為名,入侵你部電腦為實
如果大家真係有心防木馬,就上網下載或者出去買d防毒軟件啦
建議用卡巴斯基網路安 ...

係就係咁樣......但係如果佢真係有心入侵你部電腦,咁佢不如就咁放個網算,洗咩搞咁多幫你掃毒之類個d= ="
作者: 殺仔    時間: 24-12-2006 20:58
我掃完之後禁del
跟住佢問你係定唔係
我禁係
跟住冇左掃出黎既毒,木馬
咁係咪del哂
作者: 屎仔    時間: 24-12-2006 23:38
作者: 零碎 凱    時間: 25-12-2006 11:36
我諗我防毒都防到傻左咁制= ="(同一時間開左3個防毒程式)
樓主個程式非常好,我都有唔少既紅色。
非常感謝!!!

建議使用
NOD32(要買)
AntiVir Personal Edition(全球防毒產品三甲之內~終生免費)

我就係開左呢d= ="我係唔係傻左?
作者: 【緣】︵︵呀杰    時間: 25-12-2006 11:38
好好用thx 蕃•茄•仔
作者: 【緣】︵︵呀杰    時間: 25-12-2006 12:02
多謝樓主的分享呢>>
作者: tonylai    時間: 25-12-2006 12:06
我現在scan中啦...thx你呀^^....同埋泥..個到有得down..down落泥個野用唔用到??
作者: 蕃•茄•仔    時間: 25-12-2006 12:17
原帖由 【緣】︵︵呀杰 於 2006-12-25 11:38 發表
好好用thx 蕃•茄•仔

應份的事
連post啵..下次小心
原帖由 零碎 凱 於 2006-12-25 11:36 發表
我諗我防毒都防到傻左咁制= ="(同一時間開左3個防毒程式)
樓主個程式非常好,我都有唔少既紅色。
非常感謝!!!

建議使用
NOD32(要買)
AntiVir Personal Edition(全球防毒產品三甲之內~終生免費)

我 ...

nod32你都識講要錢吧=-=
唔好話你..我一開始都掃到幾個
原帖由 屎仔 於 2006-12-24 23:38 發表
掃到木馬
洗唔洗改巨商ac密碼?

最好都換一次..呢個係應該做的事
原帖由 殺仔 於 2006-12-24 20:58 發表
我掃完之後禁del
跟住佢問你係定唔係
我禁係
跟住冇左掃出黎既毒,木馬
咁係咪del哂

嗯....
原帖由 ※火仔※ 於 2006-12-24 15:11 發表
放去精華區la
有個咁好既網都唔放??

放在
原帖由 joe1111 於 2006-12-20 11:16 發表
樓主比果個掃毒,都唔知有冇木馬!!!因為佢既原理戾係入你部電腦,幫你查下有冇木馬!
有可能以借幫人掃毒為名,入侵你部電腦為實
如果大家真係有心防木馬,就上網下載或者出去買d防毒軟件啦
建議用卡巴斯基網路安 ...

你有權唔信的哦
卡巴斯基係勁...但你要知到有百密一疏或者一山還有一山高..

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://comvncontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2