樂古Nakuz

標題: 請各位關注香港和平佔中爭取民主事件 [打印本頁]

作者: kinwang1123    時間: 28-9-2014 17:13
標題: 請各位關注香港和平佔中爭取民主事件

請各位關注香港和平佔中爭取民主事件
[youtube]w4q8fs8gTIs[/youtube]
和平示威反被警察暴力衝擊
為民主出一分力 | 白宮簽名活動
即使不是香港人也希望各位支持香港為爭持民主而站出來的學生,市民!感謝!!
https://petitions.whitehouse.gov/petition/support-hong-kong-democracy-and-prevent-second-tiananmen-massacre-hong-kong/dfdCpQZz
[youtube]XWRTNYWr4YQ[/youtube]
台灣人在自由廣場聲援香港
作者: 〝細wIN_    時間: 28-9-2014 19:28
開槍啦 你夠膽開既話.

岩岩去完依加返左屋企 你開我會叫更多人企出黎
作者: 147augustus    時間: 28-9-2014 21:06
我既睇法係其實香港一直都無普選,現在俾我地一人一票選特首係自由進步定退步?我覺得現在好自由,亦吾知點解會好似佔中果啲人講咁無啦啦會無左自由,當然大家都想有更大既自由去選特首,但吾可以循步漸進?你地想爭取一步登天要你地理想中既普選我無意見,即使係你地既普選方法我地呢啲窮人都無可能去做候選人@@咁要集會遊行咪好似以前咁申請,係政府總部外集會警方都同意,亦無驅趕,但點解又要衝擊政府總部入廣場令警方要清場?最後所謂佔中三子見人多就改口話開始佔中,根本騎劫左,有幾多學生見到咁已經離開?和平集會點解衝擊警方防線,我一直睇住電視見到係咁衝擊(睇有線),你地一批衝完就換一批,用遮做武器又扔水樽,最後警方講明會出動更高武力搞到現在咁,點收科?現在仲要我地無限期罷課罷工罷市,最後香港經濟玩完有民主何用?民主食得架?現在民主大過天,其他野都吾重要。我個人既睇法,吾好插我
作者: 呀楊    時間: 28-9-2014 21:08

好想知最後港府會點樣拆彈
武力鎮壓?落台?商量?要求政改?
中央又會點處理?
感覺上中央會持愛理不理狀態,但應該會保持強硬
作者: 147augustus    時間: 28-9-2014 21:34
回復 4# 呀楊

我都諗吾到點收科,中央改決定係無咩可能,港府又無野做到
只可以話中央既2017普選同現在參與佔中既理想普選落差太大
作者: 呀楊    時間: 28-9-2014 22:02
回復 5# 147augustus
據說會清場...啲人話差佬已經佈署緊
作者: kinwang1123    時間: 28-9-2014 22:32
又有新消息

1。所有醫院外科醫生都番左醫院on duty
2。所有警察學堂已經準備好接收犯人
3。遠離戴黑色鴨嘴帽 腰上有腰bag 著黑boot嘅警察 佢地係黑腳 有高壓電槍同閃光彈 負責製造混亂 見到向佢地嘅相反方向慢慢徹退
4。唔信嘅向上望 高樓平台地方已經有警察指揮緊
作者: kinwang1123    時間: 28-9-2014 22:55
轉
各位求你地廣傳:
已confirm今晚一定會出事,唔好去,我老豆講唔想個仔死,我老豆係警隊高層,請信我,今晚會係香港六四。
唔。好。去
同所有人講
金鐘比人擾亂緊通訊
解放軍入緊場
將會有更厲害武器出現,例如音波炮
音波炮一出一定要退
各位小心
Spread now
小心⋯到時塞耳冇用 佢係震到人體入面既水 會好辛苦
以下地點開放予市民暫避:
1. 力寶中心大堂
2. 灣仔演藝
3. 灣仔循道衛理堂
4. 灣仔b仔記
Share 比你地其他有去朋友
廣傳開去,如果撤退就去皇后大道中,人傳人傳開去
同身邊的人講
以下地點開放予市民暫避:
1. 力寶中心大堂
2. 灣仔演藝
3. 灣仔循道衛理堂
4. 灣仔b仔記
5. 中環天主教主教座堂
黃之鋒已釋放
請廣傳
作者: 我係new手    時間: 28-9-2014 23:03
我既睇法係其實香港一直都無普選,現在俾我地一人一票選特首係自由進步定退步?我覺得現在好自由,亦吾知點 ...
147augustus 發表於 28-9-2014 21:06

可以答你一樣野, 其他可以去多人D既論壇搵人解比你聽
衣家個法律就係比我地普選特首, 但係好多野都無定案, 人大就整左個框框出黎, SET死左重要既野(提委會)
理論上2007應落實普選特首, 衣家2017都只係有衣舊垃圾拎出黎, 係退步.
但BAN一次要十年時間再準備, 所以先有"袋住先"既說法.

另外循序漸進只係班官員既說話, 無任何法律條文support. 幾時進, 進到去咩程度, 乜都無
基本法只有講"有", 並無講"改善"等等既野, 變左只要通過左今次既"普選",
你想再改既, 一定要有比今次更大既聲音

你自己都識講窮人, 窮人可能無得做候選人. 都已經無得做, 如果候選人全部偏向大財團, 你甘心?

ps. 以上既野只係記憶所及, 我並非衣方面既專家, 想知更多資訊其實上網就睇到, 唔好再流連係D死壇度
作者: 147augustus    時間: 28-9-2014 23:05
回復 9# 我係new手
作者: 147augustus    時間: 28-9-2014 23:09
回復 9# 我係new手

無進步亦吾等於退步吧,無財力點選特首,到頭來咪又係有錢人既傀儡去選,最終一樣係幫大財團,只係睇佢係邊個既人姐
作者: 我係new手    時間: 28-9-2014 23:36
回復  我係new手

無進步亦吾等於退步吧,無財力點選特首,到頭來咪又係有錢人既傀儡去選,最終一樣係幫大 ...
147augustus 發表於 28-9-2014 23:09

衣D係之後既事, 我亦唔知選特首要幾多錢, 但係至少你可以揀既人唔會得2-3個中共既傀儡

ps. 民間捐獻可以係好大既一筆錢, 四川大地震時都籌左20億, 問題係個人有無咁既能力
作者: 〝細wIN_    時間: 29-9-2014 14:22
有冇人係去左金鐘灣仔?
作者: 我思故我在    時間: 4-10-2014 02:36
政府搵班古惑仔黎搞野
作者: chipanff    時間: 4-10-2014 13:33
回復 14# 我思故我在

外人都識計啦MK同過海果邊一值香港最多人買毒品E6日無開工大大話無左幾千萬想唔做野都唔得啦
作者: 我思故我在    時間: 7-10-2014 02:24
回復  我思故我在

外人都識計啦MK同過海果邊一值香港最多人買毒品E6日無開工大大話無左幾千萬想唔做 ...
chipanff 發表於 4-10-2014 13:33

本身係佢地地頭搞野係阻佢地發達,但係同佢地班友收錢做野有咩衝突,差佬做野比班市
作者: 我思故我在    時間: 7-10-2014 02:29
回復  我思故我在

外人都識計啦MK同過海果邊一值香港最多人買毒品E6日無開工大大話無左幾千萬想唔做 ...
chipanff 發表於 4-10-2014 13:33

上次係元朗示威,民建聯都搵班古惑仔黎郁班示威者啦,好出奇咩?
作者: chipanff    時間: 7-10-2014 18:19
回復 17# 我思故我在

老新龍頭都做左中共大老個契仔啦
作者: 我思故我在    時間: 7-10-2014 20:38
回復 18# chipanff
不過上次單野係十四啲人搞
作者: chipanff    時間: 8-10-2014 17:57
回復 19# 我思故我在

X英東咪14K高層囉不過瓜左姐但佢高層中共都識架啦-,-
作者: 我思故我在    時間: 8-10-2014 18:16
回復  我思故我在

X英東咪14K高層囉不過瓜左姐但佢高層中共都識架啦-,- ...
chipanff 發表於 8-10-2014 17:57

回歸之後黑道都同京官打交道,最近呢單係上海仔啲馬做,水記啲人都唔妥上海仔班人係到搞野啦
作者: chipanff    時間: 8-10-2014 21:18
回復 21# 我思故我在

水記前龍頭都因為肥佬黎入左去坐左幾年水記當睇唔到14做野-,-
作者: 我思故我在    時間: 8-10-2014 21:45
回復  我思故我在

水記前龍頭都因為肥佬黎入左去坐左幾年水記當睇唔到14做野-,- ...
chipanff 發表於 8-10-2014 21:18

所以話香港有套地下秩序
作者: C小旋風    時間: 9-10-2014 00:00
佔中唔洗幾時全面結束.............
作者: chipanff    時間: 9-10-2014 20:56
回復 24# C小旋風

唔洗諗!!佢講到自己好正義到頭黎不過1場文革式運動
作者: chipanff    時間: 9-10-2014 20:57
回復 23# 我思故我在

香港黑社會平時睇佢地成日打架但到左講全體黑社會利益時佢地好團結架
作者: 我思故我在    時間: 10-10-2014 06:33
回復  我思故我在

香港黑社會平時睇佢地成日打架但到左講全體黑社會利益時佢地好團結架 ...
chipanff 發表於 9-10-2014 20:57

為左錢係人都團結
作者: chipanff    時間: 10-10-2014 14:22
回復 27# 我思故我在

美國佬為左利益連ISIS都夠薑支持俄國為左利益令烏克蘭打內戰一樣姐
作者: 我思故我在    時間: 11-10-2014 02:44
回復  我思故我在

美國佬為左利益連ISIS都夠薑支持俄國為左利益令烏克蘭打內戰一樣姐 ...
chipanff 發表於 10-10-2014 14:22

有錢駛得鬼推磨
作者: chipanff    時間: 11-10-2014 12:23
回復 29# 我思故我在

做人多數利字行頭邊個話佢唔貪一定假-,-班學生利益係出名做英雄令自己的正義比大多數人接受
作者: cla991053    時間: 11-10-2014 15:01
回復  我思故我在

做人多數利字行頭邊個話佢唔貪一定假-,-班學生利益係出名做英雄令自己的正義比大多 ...
chipanff 發表於 11-10-2014 12:23

我希望你知道到呢一刻學生爭取緊乜野, 而唔係你個D所謂既正義或者名利
要名利有幾難?
由公民廣場被清場個一秒開始學聯學民只要一聲令下階段性勝利可以走人下次繼續
就可以大大個光環笠落個頭到, 比市民讚賞, 又唔會千夫所指

但係佢地選擇留守, 到到往後, 訓左兩個星期街, 仲要比人打, 比人問候全家,
甚至有人挺身而出, 提供法律支援, 補給物資, 急救義工
到到呢到, 已經唔存在你講既名, 更加唔好講利

學生出黎表達訴求, 爭取自己應有既未來, 就比你講到名利雙收, 我衷心希望你明白香港依家係咩處境
點解幾十年黎未發生過既事會係一夜間大爆發,
仲有就係...過去十幾年一樣有人出聲, 但係點解無人理, 依家又有?
你就會知道香港依家已經情況危殆, 連學生都要走上街頭
作者: 我思故我在    時間: 12-10-2014 02:07
回復  我思故我在

做人多數利字行頭邊個話佢唔貪一定假-,-班學生利益係出名做英雄令自己的正義比大多 ...
chipanff 發表於 11-10-2014 12:23

係都學聯,/黃之鋒果班出位啦,響朵都唔關班寂寂無名既學生事啦下話
作者: chipanff    時間: 12-10-2014 10:06
回復 31# cla991053

我想問有幾多人同佢講班占中左人食飯???明天都無你講未來-,-?家下個個不滿你可以當人廢話,家下父子母女朋友兄弟都因為你地嘈起來,你地中二完架啦唔好再番去中二思想
作者: chipanff    時間: 12-10-2014 10:09

回復 32# 我思故我在

家下有幾多之前無名連個行行出街無人記得E家一占中上哂電視又有幾多之前名都無人知架學生比人記住左??佢做架野都係學54毛澤東周恩來佢地做個事1樣姐不個人地唔傷民占中就傷民又傷心
作者: cla991053    時間: 12-10-2014 15:24
回復  cla991053

我想問有幾多人同佢講班占中左人食飯???明天都無你講未來-,-?家下個個不滿你可以當 ...
chipanff 發表於 12-10-2014 10:06

首先, 係佔中唔係占中,
仲有就係, 呢個運動一早已經唔係佔中, 唔屬於佔中

你話阻到人搵食, 我想問下, 阻到咩人搵食呢?
你要返寫字樓既, 無左條馬路, 唔搭巴士搭地鐵都會返到,
更唔好講依家巴士依家開左幾條快線同改道, 朋友話出去港島仲快過未集會之前

同埋你知唔知最近灣仔一帶中小型食肆旺左幾多, ok七仔士多比人掃左幾多箱水,飲品
或者剩係篤個金鐘海富M記出黎都知咩料, 凌晨時份都打晒蛇餅, 日日都有售罄貼紙

你唔好同我講明天, 你不如睇返97,98樓價, d人搵幾多年錢就買到樓,
食一個m記餐, 一餐茶記特餐要幾多錢

依家, 17年後, 一個m記餐普普通通都三十蚊, 茶記無40蚊唔使落樓
更唔好講你打死一世工都買唔到樓

當年d人都係講明天, 無人理政治, 結果點樣?
十數年間, 領匯蒲頭, 加租迫走小商戶, 連鎖式集團進駐小商場, 市民捱貴野
買樓, 蚊型單位, 唔夠200呎, 盛惠三百幾四百萬, 你有你租劏房, 我有我炒樓飲紅酒

你口口聲聲話好多人不滿, 我唔知你係咪真係住係香港定屋企長時間開cctvb比人誤導
十個出黎話不滿有六七個都係收左錢講野, 呢點一早已經有人證實
麻煩自己上網搵, 三舊水一位, 拆埋鐵馬打埋人仲有bonus

仲好意思同我講明天同將來, 依家有得爭取, 有人幫你手去諗點爭取都唔去爭取, 仲要反咬一口
我唔敢想像我搵一皮一個月都租唔到劏房既個一日
加多句, 一句講晒, 唔好安於現狀
作者: chipanff    時間: 12-10-2014 17:38
回復 35# cla991053

民主E家野不個奴隸主比奴隸選個頭出來令奴隸覺得人人平等,中國政治係官員係1等之外都等不多最平等了,西方(笑)幾多政治人物頭上都有主人
作者: 愛玩樂    時間: 12-10-2014 19:49
28號有份食摧淚彈既路過~_~
作者: chipanff    時間: 13-10-2014 21:14
回復 37# 愛玩樂

唉!!你地有理想但比人覺炮灰家下美國佬都爆左話佢地有分玩如果真係你地英雄變汪精慰我就笑死
作者: cla991053    時間: 14-10-2014 02:44
回復  愛玩樂

唉!!你地有理想但比人覺炮灰家下美國佬都爆左話佢地有分玩如果真係你地英雄變汪精慰我 ...
chipanff 發表於 13-10-2014 21:14

更係唔係啦, 有份參與雨傘運動個個唔係美國呀, 係M84星雲個班外星人呀!!!早兩日我用蟲洞通訊系統同佢地傾左幾句, 佢地都話好支持今次運動呀!!!!

作者: chipanff    時間: 14-10-2014 15:02
回復 39# cla991053

龜仙人出咪黎用龜波氣功清場???

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://comvncontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2