查看: 13360|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[推介遊戲] 13年既網上神話 - Ultima Online

齋睇故仔請按"只看該作者"

簡稱UO 或者好多新一代既Gamers都無聽過呢隻古董
事關呢隻係史上第一隻正式有畫面動作
亦係唯一一隻甘多年都仲發展緊既經典Online Game  而家已經有13年幾
可以話陪伴住唔少初代網友成長
甚至到今時今日都仍然有唔少香港既忠實fans  在下就係其中一位啦 XD 之前就見到有個post有講  希望好Game可以一直延續
亦俾對研究OnlineGame有興趣既朋友多一D了解  係度簡單介紹同埋分享下UO既點滴

UO既出現

Game黎自一隻Offline既遊戲Ultima  話說有位邪惡魔法師有日想控制世界
但就俾一位神秘劍士打敗左  戰鬥期間將一個裝住Sosaria世界縮影既寶石打爛
一個完整既世界從而分裂成好多個分身 每個世界亦從此由同一起點向住唔同方向發展
而作為玩家既你將會選擇進入其中一個世界生活冒險
好有故事性甘解釋左點解會有唔同Server既存在

係Game裡面無特定既任務 你唯一要做就係尋找你既生存意義
可以選擇做個浪人係廣大地圖周圍探險
又可以做個戰士比武殺敵
魔法師施展多不勝數既法術
工匠製作各式精緻物品
甚至做馴獸師  帶埋你既巨龍橫掃各處地城
要另類D既可以做乞兒周街乞食賊仔偷其他玩家既野等等

同其他Online Game有咩唔同?

同而家好多既OnlineGame好大分別  你唔需要花無盡既時間去打怪升級 同所有人一樣甘重覆做同一樣既野
隻Game並無升Level既系統 取而代之既係幾十種自由選擇既技能
每種技能正常上限為100 人稱GM 而總共可練既點數係700
換句話講 你可以隨意練你鐘意既技能
成為獨當一面既角色 好似做個落毒害人既廚師 扮丐幫幫主精通棍法
自由度非常之大 亦可隨時改練其他技能

有咩甘好玩
?

UO好玩既地方在其真實性 呢度唔係講緊畫面 而係隻GameDesign  非常多野玩
你可以自由去世界各地 個地圖大到抽筋 有城市又有農村 鐘意打打殺殺既可以周圍殺人執埋佢D野
識得魔法可以自由穿梭唔同地方 唔止可以打怪仲可以去挖寶
唔想太刺激既又可以簡簡單單Tame下貓狗牛羊 幫自己設計一套靚衫
仲可以起間屬於自己既屋 儲起自己既收藏品等等 得閒約埋班fd 開隻私家遊艇(木製)出海釣魚  非常生活化

與此同時 由於技能限制你既角色唔能夠練到無敵  3個半桶水法師合力絕對有機會打低一個老手
玩家之間既合作互動就係強大既唯一方法所以係UO度成日都會見到打獵團 PVP團等等 人數可以係2x-3x人一隊
你亦唔需要刻意去打寶 裝備可以自己整又可以同舖頭買  甚至好多人都係求其執把劍 帶幾支藥水就出去打
講左甘多野 係度Post返一D精彩圖片同大家分享下  之後再同大家分享下隻Game點玩

聖誕節慶祝  玩家塞爆主城Britain既銀行

整裝待發 我地香港團隊既陣容一D都唔輸蝕

血戰連場  殺到一地都係屍

成功殺到大佬 爆到一地都係錢

慶祝再次打BOSS成功  大家聚埋一齊等分錢

起左間大屋  一於叫齊班會友上黎參觀下啦

成功開左間舖頭 惡搞下新請返黎既員工 務求吸引到多D客入既目光

三五成群無事做出海散心  點知遇襲  幾經辛苦先殺退海怪

今日分享住甘多先 大家對隻Game有興趣既話不妨入黎傾下 下次再同大家講多D隻Game點玩

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
JSN + 5 內容精彩

查看全部評分

回復

我預感只會有很多人話「唔知係乜」, 「d畫面咁都叫做game?」之類的廢話出現...
印象中當時是收月費的, 而且買點的方法好像比較繁複
加上以前重係56k, 64ram時代, 真係玩到接龍就算...
回復 支持 反對

如果將佢重做成3d game應該會好多人玩
d人就係因為佢太舊先唔想玩=_=
回復 支持 反對

你錦講我覺得幾似就出果隻九陰真經online
我諗樓主你應該會鐘意
回復 支持 反對

都係果句啦 唔識欣賞既人 講黎都冇咩用!! 依家d人睇畫面..唉 太膚淺了 每人為求掛網升lv/死沖lv??..悶唔悶d呀 高lv就惡咩?? uo唔計lv 有7x多種技能比你升 不過都7個skill 自己好好配合就可以...老手唔一定勁 新手唔一定輸  呢句野幾多人明呢?? 如果比起依家d game 當你1個100lv打一個10lv既人邊個會win呢?? 同埋買點數沖裝?? 佢地話唔洗錢姐 點數果度都用你唔小啦 你可以話我唔買 不過一定有人會買 我就唔覺普通打怪/npc裝會勁個點數裝.....自己唸啦...http://www1.nakuz.com/bbs/viewth ... tra=page%3D4&page=1    我都轉左server玩....
回復 支持 反對

我想問2+仲有冇得下載
可吾可以比個官網我 想玩
回復 支持 反對

係未得英文
回復 支持 反對

係未得英文
ming0193 發表於 5-5-2010 13:29

如果你想玩就pm我丫 呢度唔想多講~
回復 支持 反對

pm左你0,0
回復 支持 反對