查看: 8208|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[推介遊戲] [推薦] League of Legends (信長/DotA/三國模式)

係呢個post 我會:
1 介紹一下呢隻game
2 教有興趣試下隻game既人點申請acc
3 講解邊到有得下載漢化
4 我地玩呢隻game用開既語音通訊software

================分隔線================

我地m群已經有過百人, 歡迎大家加入
M群:group225415@msnzone.cn

同埋, 香港LoL既網站準備搞一個香港LoL 玩家既比賽
詳情: http://www.comefromhk.com

================分隔線================

1 LoL 既簡介

League of Legends (LoL) 係一隻免費既MOBA game.
玩法同信長/DotA/三國 大同小異唔多.

特色:
1. 暫時有50+ 隻英, 但係大約每兩個星期就會推出新英, 所以絕對唔洗怕悶.
2. 平衡等等都較得幾好, 再講如果你打打下斷左線, 係絕對可以reconnect (入返隻game) 繼續打.
3. 除左玩開既 5v5圖, 仲有3v3圖
4. 就快開始官方既計分賽, 係到計分賽開始之前可以煲熟d, 之後殺出香港玩家, 打贏鬼佬!
5. 一場game 既時間大約 30~40分鐘, 比信長較短

遊戲截圖

好多人問, 咁點解要玩 LoL 而唔玩返之前個隻呢?
好簡單, 因為LoL 係一隻比較講求團隊既game.
而且因為係令外開發, 所以唔會再受到原先War3 engine 既限制.
呢隻game亦都無左 Deny (殺自己d兵) 既功能, 咁樣可以令到大家更加關注點樣打死/ 打到敵人離開條線
再唔係一味係到殺自己d兵去阻止人地 (講真我覺得殺自己兵真係幾無聊下)...

有d人同我講話: 喂, hfok, 隻game d畫面唔係咁靚咋bo, 睇落仲好似卡通咁, 呢隻game比中/小學生玩架咋嘛?
我就會講: e家打機定睇戲先? 畫面定係玩既過程重要d? 我唔想玩一隻game d技浮誇到一團戰, 10條友, 完全搵唔到對方同自己係邊囉.
你口裡成日話型既game, 咪又係背景黑黑沉沉, 一開技就光到咩咁個d. 卡通化既畫風係特登用黎減小呢種效果, 同埋d技閃得太勁既話, 打多陣對眼就頂唔順.
打機姐, 唔洗虐待自己對眼下化? 再講, 你睇下你講個種畫風既game 幾多中/小學生玩先啦.

大家可以睇下以下大狗 (其中一位lol玩家) 整既介紹片:
http://www.youtube.com/watch?v=D6qbvkWSVzI

2 申請及下載LoL 既教學

(如果淨係想知下載方法直接跳到第3.)

1. 進入申請account既畫面

2.

Account Name: 打 login 個名
Password: 輸入你既密碼
Confrim Password: 再一次輸入你既密碼
Email Address: 輸入你既E-mail
Security Question:
Security Answer:
Region: 留返North America 就得

跟住有兩個格:
第一個要惕 (唔剔申請唔到)
第二個可以唔剔 (呢個係問你當LoL有更新時收唔收佢地d e-mail)

打埋個驗證碼就按 PLAY FOR FREE 就完成

3.

按下DOWNLOAD就會download LoL Installer downloader

Download完之後就開個Downloader 下載 LoL Installer
http://signup.leagueoflegends.com/en/signup/download

4.

裝左game之後 開game 打左login 同password就叫你打你既 summoner name
Summoner Name: 打你想人地係game / 官方forum見到你既名 (註: 呢到可以打入空格不過唔打得符號)

5.
show左呢個之後就玩得

3 漢化下載

繁體版可以係到 dl: http://davislin.myweb.hinet.net/

不過我唔建議用漢化.
隻game d字黎黎去去得幾個, 而且唔難明...
裝左漢化可能會同其他玩家更難溝通.

4 語音通訊

係呢到簡單咁講下點解要用語音通訊先:
原因好簡單, 快過打字.
有咩野慘得過你比因追緊, 想叫人幫手既話你只可以打字叫 "help"
打得黎都瓜左啦...

如果都係唔明既可以睇下呢段片, 可以睇驗到有語音通訊係幾咁方便, 去片:
http://www.youtube.com/watch?v=-SZctecU04w

我地都唔小人用架, 以比你睇下我地一部份既人:

好啦, 入正題 (以下圖片多謝大狗提供):
我地玩LoL 既大部份都係用TS (team speak) 黎通訊.
TS 可以係 http://www.teamspeak.com 到下載到

安裝TS 步驟:
1.
先到TS 網 按下download 之後download

2.
開始安裝 (按 Next)

3.
打你既 summoner name 同埋人地應該點稱呼你

4.
選擇講野既方法:
Voice Activation Detection (支咪收到音就會自動講)
Push-To-Talk (按keyboard某一個制先會講野, 圖裡面就set左 caps-lock, 你可以按一下個caps-lock去轉你想用既制)

5.
試咪, 無咩野既可以next

6.
好啦, 到最後, 打入以下內容按connect就搞惦!
Address: lol.comefromhk.com
Port: 9987
回復

隻GAME 幾好玩 比WARCRAFT DOTA GAME 改進不小 又無人走場
仲唔使錢 GOOD~
回復 支持 反對

今日入左m群既人唔小 =)
希望大家幫手推下個po

得閒一齊玩啦
回復 支持 反對

大家一齊入黎玩
支持!
回復 支持 反對

嗯, 一齊入黎玩啦, 我地就快會有比賽
回復 支持 反對

已經更新左有關資料